Československá gotická scéna
vydává svůj druhý hudební manifest

PROTI ŠEDI

Kompilace gotické muziky má další díl. Vše je opět k volnému stažení. Tohle nám o počinu napsali vydavatelé:

Jen o málo hudebních scénách koluje v našich končinách tolik dezinformací a mýtů jako o té gotické. Přesto tato subkultura, vzešlá z postpunkového odkazu konce 70. let, zapustila své kořeny také u nás. Téměř nikým nepozorována roste a prospívá od Aše až k Tatrám i dnes. Dokonce je hudebně ve velmi dobré kondici a pokrývá snad všechny žánry aktuálně spadající pod gotickou subkulturu – tedy od klasického post punku, gothic roku, deathrocku a dark wave přes synthpop, coldwave a temnou elektroniku až k dark ambientu, industrialu nebo neofolku. A přesně tenhle skutečný, syrový a ničím nepřikrášlený hudební obraz české a slovenské scény se pokusil už podruhé zachytit portál Sanctuary.cz, jediné tuzemské médium u nás, které se už 15 let gotické subkultuře věnuje jako webzine a promotér. Druhý díl volně navazuje na historicky vůbec první bezplatnou kompilaci tohoto druhu, která vyšla roku 2017. Co se za tři roky událo na scéně nového? Jaké nové projekty vyrazily z undergroundu? Právě to má zprostředkovat “Dark Tunes From Czech & Slovak Caves Vol II.”

Energická mladá krev i ostřílení umělci. Ze čtyř desítek přihlášených skladeb vybralo devět hudebních publicistů nezávisle na sobě 25 nejzajímavějších skladeb. A i tentokrát byla pro porotu velmi příjemným překvapením účast nejen zavedených jmen scény jako Bratrstvo Luny, Schwarzprior, Skrol, Výsměch? nebo Noví Lidé, z nichž někteří vydali své dosud nepublikované klenoty přímo pro “Dark Tunes”, ale i spousta nováčků, kteří vůbec poprvé opustili zatuchlé sklepy a zkušebny a přispěchali s velmi slibným materiálem. A přesně to byl jeden z cílů kompilace.Důvodem vzniku „Dark Tunes“ je také snaha pomoci tuzemským projektům představit svou tvorbu širší veřejnosti u nás, ukázat skutečné hudební výrazivo současné gotické scény a kdo ví, třeba i vzbudit zájem o tuhle scénu i mezi posluchači jiných žánrů. Stejně tak se bude kompilace šířit i v zahraničí mezi žánrovými DJi, moderátory, redaktory a bloggery, aby na mapě „temné Evropy“ jasně vykolíkovala hranice našich republik a pomohla zdejším umělcům získat koncerty a kontakty i mimo naše teritorium.
Pokud jste tedy někdy chtěli aspoň ze zvědavosti nadzvednout černý závoj gotiky a udělat si na ni vlastní názor, přímo tady najdete druhý průchod do jejích skutečných hudebních hlubin. Kompilaci „Sanctuary.cz presents: Dark Tunes from Czech and Slovak Caves Vol.II“ si můžete zadarmo stáhnout na adrese www.darktunes.cz nebo Bandcamp profilu https://sanctuarycz.bandcamp.com/.

Tracklist

Bratrstvo Luny – Baldachýny mraků*

Decent Ruins – White Quarantine*

Noví Lidé – Zjitření

TEAR – Cart Of Life*

Love My Science –  Restart

Stereo Songbird – Heartburner

Das Funus – Bože Odpověz

Výsměch? – Your Ghost

Dave Von Tenebrae – Spider’s Waltz

Cathedral In Flames – Desperado*

Epadun – Černá Víla

Nemuer – Odin’s Quest for Wisdom

Vespertine Soul – Entwined In Emptiness

Schwarzprior – Karlák*

MeanMeme – Coward de la Macho*

The Opposer Divine – Cursed

Projekt203 – Horiace Bariery*

Bolehlav – Cliché

Isiolia – Stupid Game*

Project Jara-J – Sanctuary*

KIFOTH – Cowardice_V1.0

GoLeave – Alone*

Last Influence of Brain – Brain Binarea

Skrol – Dei Irae II

Fuj Kluk – S Bubákem*