PROROCKER

Autor: Schnaps / 19. 1. 2021

Z materiálu, ktorý sme chystali niekoľko rokov,
je cítiť, ako to všetko časom sadlo dohromady

    Okolo českého gotického zoskupenia BRATRSTVO LUNY to začína šumieť a vlny napätia sa dvíhajú čoraz vyššie. Od vydania ich štúdiového albumu Carpe Diem ubehlo už šesť rokov a všetko naznačuje tomu, že na novinku z ich dielne už nebudeme čakať veľmi dlho. Ako sa veci majú, nám ochotne vyrozprával zakladajúci člen, textár, producent a kapelník R.X.Thámo.

Prešlo niečo vyše roka od vydania albumu Luna nad Iglau, ktorý ste vydali s Petrom Štěpánom z kapely XIII. Století. Aké boli ohlasy na túto spoluprácu?
Ten spoločný projekt je stále aktuálny. Ešte malé doladenie a ide do výroby vinylová verzia Luna nad Iglau. Prvá v histórii Bratrstva Luny. Veľmi sa na ňu tešíme. Ale aby som neutiekol od otázky, ohlasy na CD prekonali naše očakávania. Ten album je fantasticky prijatý a nebojím sa povedať, že v drvivej väčšine prípadov aj správne pochopený. Celý príbeh okolo neho je zaznamenaný aj v booklete. Pokiaľ fanúšikovia majú záujem o hlbší náhľad, môžu prijať pozvanie pozrieť si dokument Chrám fénixů, kde sa dozvedia všetky podrobnosti, uvidia aj krst albumu na festivale Magická noc trubadúrů a dokonca aj spoločnú koncertnú stopu Petra Štěpána a Bratrstva Luny. Mrzí ma len stopka pre koncerty, pretože predaj albumu ako aj špeciálneho merchu k tejto udalosti ide najlepšie na živých produkciách. Musíme veriť, že sa to zlomí. Ohlasov je kopa a väčšina z nich je veľmi vrelá a príjemná. Tá spolupráca nám sadla. Keď si vezmete, že Petr Štěpán urobil takúto obrovskú výnimku po prvý raz vo svojej štyridsaťročnej kariére hudobníka, že hosťoval v takto veľkom rozsahu v cudzom projekte, tak to je v rámci hudobnej scény mimoriadna udalosť a pre nás všetkých neskutočne významná. Vážime si to!

Ohlasy fanúšikov sú teda viac než dobré. A ako celý projekt s odstupom času hodnotíš ty?
Keby som povedal, že je to ako zhmotnený sen, tak by to nebolo presné, pretože takto vysoko som skutočne ani nesníval. Ani by mi nenapadlo, že niekedy urobíme spolu celý album. A tá rozprávka pokračuje ďalej. Petr Štěpán projekt Luna nad Iglau zaradil do oficiálnej diskografie XIII. století a pieseň z nášho repertoáru nazvanú Fantasmagorie s naším požehnaním použil na novú dosku XIII. století Zahrada světel. Aj keď si vybral prequel version skladby, je to pre nás obrovská vec, mať autorskú skladbu na platni gothicrockovej legendy. No a ja ako textár sa veľmi teším, ako Petr Štěpán naše texty prijíma. O mnohých, ktoré interpretoval, povedal, že mu hovoria z duše a na albume je to poznať. Za všetko hovorí, že ma následne Petr požiadal o textársku spoluprácu na ich titulnej skladbe Zahrada světel, ktorá sa tiež podarila. Vrcholom tohto prepojovania bolo, že som mal tú česť novinke XIII. století požehnať v roli krstného otca na novembrovom online koncerte v Svitavách. Je nutné dodať, že naše ľudské a hudobné prepojenie sa rodilo a posúvalo mnoho rokov. Luna nad Iglau je takým prirodzeným vyústením našej dlhodobo spriaznenej cesty. Petr Štěpán by do žiadnej žoldnierskej spolupráce nešiel, na to berte jed!

Viem, že Bratrstvo Luny pripravuje nový album Clamare. Čo toto slovo znamená?
Áno, ten zastrešujúci názov avizujeme už niekoľko rokov. Náš nový štúdiový album otvorí rovnomenná skladba. Slovo clamare pochádza z latinčiny a znamená kričať. Teoretici reklamy ho jednohlasne uvádzajú ako pravdepodobný významový prazáklad slova reklama. To malo vzniknúť z väzby re-clamare, teda opakovane kričať. To len aby som aspoň trochu rozčesol hmlu tajomných významov.

Koľko skladieb bude novinka obsahovať?
Album bude obsahovať jedenásť nových piesní. Jednu už poslucháči poznajú. Stala sa dokonca úvodnou skladbou hudobnej kompilácie Dark Tunes From Czech And Slovak Caves II. (2020) žánrového portálu SANCTUARY.cz. Ide o skladbu Baldachýny mraků, ktorá bola prvým singlovým výstrelom pripravovaného albumu a dočkala sa aj videoklipu.

Môžeme sa tešiť pred vydaním albumu aj na ďalšie single?
Áno. Chránencov Luny chceme prekvapiť vypustením druhého albumového singlu. Stane sa ním pieseň Člověk proti zkáze, venovaná spisovateľovi Karlovi Čapkovi, ktorú zložil náš frontman Matěj Lipský.

Album by mal vyjsť v roku 2021. Teda sedem rokov po vašom štúdiovom albume Carpe Diem. Čo ste s kapelou stihli za túto dobu?
Tých sedem rokov medzi albumami sme rozhodne neleňošili, akoby sa mohlo nezasvätenému čitateľovi zdať. V tomto intervale sme vyprodukovali špeciálne 2CD Decade – Gotická duše (2016), ktoré vyšlo pri príležitosti našich desiatych narodenín. Album je považovaný za zberateľský skvost. Je mimoriadne nádherne podarený a obsahuje mnoho bonusov, vrátane hosťovania Petra Štěpána. Z pozície výtvarníčky a grafičky s nami po prvý raz spolupracovala Erika Mithoferová, ktorá nádherne nadviazala na úžasnú prácu Jaromíra Deathera Bezruča, ktorú pre Bratrstvo Luny odviedol v rokoch 2009 až 2014. Vlani vyšiel aj už zmienený špeciálny album Luna nad Iglau, na ktorom naše kľúčové piesne spieva legenda česko-slovenského punku a gotiky Petr Štěpán, frontman XIII. století a ex-člen legendárnych HNF. Do našej štúdiovej práce patria aj single, ktoré sa dostali na prestížny výber SANCTUARY. Duet Mateja Lipského a Petra Štěpána s názvom Třináctý úplněk (2017) a vyššie zmienené Baldachýny mraků (2019). Taktiež sme v tomto období usporiadali tri ročníky vlastného hudobno-divadelného festivalu Magická noc trubadúrů v rokoch 2014, 2016 a 2019. Určite stojí za zmienku i niekoľko nesmierne vydarených koncertov, a to aj po boku XIII. století, alebo nezabudnuteľný vypredaný festival v Tloskove s Tata Boys, Anetou Langerovou a ďalšími.

Budúci rok kapela bude oslavovať pätnáste výročie. Bude na narodeniny kapely nejakým spôsobom odkazovať samotný album alebo chystáte pre svojich fanúšikov pri tejto príležitosti ešte iné prekvapenie?
Samozrejme, obe myšlienky na nás pasujú. Pokiaľ nám hviezdy budú priať, album Clamare vydáme v deň astronomickej jari. Jeho živé prevedenie by malo prebehnúť 9. októbra 2021 na jednej veľmi významnej akcii, ktorej podrobnosti zverejníme na začiatku nového roka. Ak chcete mať exkluzívne informácie v predstihu, napíšte na náš email bratrstvoluny@seznam.cz a zaradíme vás medzi Chráněnce Luny. Táto skupina dostáva informačné pergameny vždy skôr, než sa novinky oficiálne oznámia. A aj nejaké informácie naviac, ktoré sú len pre ňu samotnú.

Podľa tvojich slov sa bude z pohľadu kapely jednať o najlepšie dielo, ktoré vo svojej histórii vytvorila. Čo ťa vedie k tomuto presvedčeniu?
To cítiš! Ako si už spomínal, budúci rok dovŕšime pätnásť rokov spoločnej cesty. U nás sa zo skladateľského tandemu R.X.Thámo & Darkthep stala kapela, v ktorej za celú dobu existencie nastala jediná personálna zmena na poste basgitaristu. Vlani nahradil Jirku Haik Hájka bratranec Mateja Lipského Martin Jandourek. S Darkthepem sme uvoľnili aj skladateľské opraty. Teda, čo sa týka hudby. Texty sú naďalej mojou výhradnou doménou. Na Clamare zložil sedem skladieb gitarista Martin Šotek Šoltys, dve Matej Lipský, po jednej skladbe budú mať zastúpené Darkthep a Kobdzey. Z materiálu, ktorý sme chystali niekoľko rokov, je cítiť, ako to všetko časom sadlo dohromady. Ako sme si našli polohu, kde sa cítime veľmi dobre. Vieme si to medzi sebou tak skvele emočne zazdieľať a transformovať to do diela, ktoré nás maximálne uspokojí. Chápem to ako určitý dar. Ale neprišiel sám, za dnešným stavom Bratrstva Luny je obrovské množstvo poctivej práce aj neľahkých chvíľ, bez ktorých by tá vlčia pečať naplnenia nemohla byť vyrazená. Ľudia, ktorí dajú Clamare šancu, sa s tou esenciálnou energiou pravdepodobne stretnú.

Spomínal si, že texty ostávajú v tvojej réžii. Sú už všetky hotové? Aké témy budú prevládať, prípadne bude album postavený koncepčne?
Áno, samozrejme. Všetko je hotové. Dochádza len k nepatrným úpravám, k vychytávaniu detailov. Vyslyšal som prosby niektorých našich fanúšikov, ktorí si priali, aby som svoje texty uviedol takým malým zastrešujúcim prológom, ktorý by vnímavého poslucháča nenásilne zasvätil do témy. Nejde o to predžuť básnické vyjadrenie, ktoré má v rovine metafor vždy viac významov a umožňuje poslucháčom vlastnú identifikáciu s dielom či jeho výklad. Tým dovetkom je myslené zmienenie podhubia inšpirácie a kľúčový kontext. Áno, album je vystavaný koncepčne. Poslucháč si s nami prejde cestu od doby, kedy sa formoval bulvárny priemysel a lož sa stala výnosným biznisom, cez hrôzu vojen k nadvláde digitálnych technológií a cez ne realizované „hry o tróny“. Mojou ambíciou bolo do veľmi zložitej doby, kde dochádza k najdynamickejším zmenám v chovaní a zvykoch spoločnosti v histórii, priniesť určitú nádej, ktorej vzkriesenie je možné v každom z nás. Impulzy prinesie Clamare!

Spomínal si Eriku Mithoferovú, ktorá prevzala v grafike žezlo po Deatherovi. Má už ona alebo vy nejakú konkrétnu predstavu?
Na vizuále celého projektu pracujem s Erikou. Tentokrát pre mňa bolo ťažké rozhodnúť sa pre pilotný motív, ktorý celý projekt zastreší. Tých nápadov je kopec a v súčasnej dobe sa už Erika venuje vizualizácii pilotného motívu albumu. Práve som dopísal všetky textové prológy pre booklet, ktorý je u nás vždy takmer malou knihou, takže sa priblížila doba materializácie grafiky a fotenia. Čo sa ale hlavného motívu týka, nič zatiaľ konkretizovať nebudem.

Kde album nahrávate a kto ho vydá?
Nahrávame klasicky v Kobdzey studiu v Štětí, kde máme domáce prostredie. Sme v tých najlepších producentských rukách veľmi šikovného muzikanta a majstra zvuku Tomáša Kobdeya Kašpara, nášho bubeníka, ktorý v štúdiu nahráva aj klávesy a všetku audiovizuálnu mágiu. O vydanie albumu vedieme jednanie. Je veľmi pravdepodobné, že bude pokračovať naša spolupráca s Warner Music Czech Republic, domovskou stajňou XIII. století.